AKİF EKİCİ

26. Dönem Gaziantep Milletvekili

Habur Türk sınır kapısındaki bazı sorunlara ilişkin



TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 
Aşağıdaki sorularımın Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Hayati Yazıcı tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. 21.07.2010

Saygılarımla.

 

 

                              Akif EKİCİ
                             
 Gaziantep Milletvekili

Marka kent Gaziantep Türkiyenin en fazla ihracat yapan illerinden bir tanesidir. Gaziantepin ihracat yaptığı ülkelerin başında ise Irak gelmektedir. 2010 yılı Ocak-Mayıs döneminde 1 milyar 438 milyon dolarlık ihracat yapan Gaziantep, bunun 521.796.876 dolarlık kısmını Irak ile gerçekleştirmiştir.

Ancak son zamanlarda Irak ile ihracat için kullanılan Habur Türk sınır kapısında yaşanan yoğunluk, günlerce süren beklemeler ve bu yüzden ihracatçılarımızın uğradığı zararlar ile ilgili dile getirilen şikâyetler artmaktadır.

Konuyla ilgili olarak;

1.   Habur Türk sınır kapısından günlük giriş yapan araç sayısı kaçtır?

2.   Habur Türk sınır kapısında çalışan personel sayısı kaçtır?

3.   Iraka ihraç ürünleri götüren araçların, geri dönüşte Habur Türk sınır kapısında oluşan ciddi yığılmadan dolayı, yurda giriş için en az on gün beklemelerinin nedeni nedir?

4.   Iraka ihraç ürünleri götüren araçların, geri dönüşte Habur Türk sınır kapısında günlerce beklemelerinden dolayı ihracatçılarımız araç bulmakta sıkıntı çekmekte, dolayısıyla ihracatımız olumsuz şekilde etkilenmektedir. Bu soruna çözüm bulmak için yürütülen bir çalışma var mıdır?