AKİF EKİCİ

26. Dönem Gaziantep Milletvekili

TRT'de yayına çıkarılan bir kişiye yapılan ödemeye ilişkin



TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 


Aşağıdaki sorularımın Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent Arınç tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. 11.11.2010

Saygılarımla.

 

 

                             Akif EKİCİ
                               Gaziantep Milletvekili

Gazeteci Abdi İpekçinin katili ve Papa suikastinin tetikçisi olan bir zatın, gelirinin büyük bir bölümü halktan alınan vergilerden oluşan, kamu yayıncısı kimliğine sahip TRTde bir programa konuk edilmesi tartışmalara neden olmuş ve kamuoyunun büyük tepkisine neden olmuştur.

Daha önce de güvenilirliği tartışmalı bir şahsı programa çıkarmak ve CHP tüzel kişiliği ile dönemin genel başkanına hakaret etmesine göz yummak suretiyle binlerce liralık tazminata mahkûm olan TRTnin son olarak kendisini mesih ilan eden, ruh sağlığı konusunda ciddi şüpheler bulunan bu kişiye programlarından birinde yer vermesi TRTnin haber anlayışının geldiği nokta açısından oldukça düşündürücüdür. Daha önceden davet edildiği programlara çıkmak için 2 milyon dolar talep eden bu kişiye TRT tarafından ne kadar ödeme yapıldığı da merak konusu olmuştur.

Konuyla ilgili olarak;

1.   TRTde yayımlanan Kozmik Oda programına çıkan söz konusu kişiye ne kadar ödeme yapılmıştır?

2.   Kendisini Mesih ilan edecek kadar akıl ve ruh sağlığı bozulmuş birinin söylediklerine TRTnin itibar etmesi, işlediği cinayetleri anlatmasına olanak verilmesi doğru mudur?

3.   Ülkemizin önemli bir aydın ve gazetecisinin katili olan bu figürün devlet televizyonu TRTye çıkarılmasının, gençlerimize ve çocuklarımıza kötü örnek olacağı şeklindeki kaygıları nasıl değerlendiriyorsunuz?

4.   Diğer tüm kanallar bu şahsı televizyon programlarına çıkarmamak için azami özen gösterirken TRTnin bu özeni göstermemesi devlet ciddiyeti ile bağdaşır mı?

5. Gelirinin büyük bir kısmı halktan toplanan vergilerden oluşan TRTnin, halkın parasını güvenilirliği olmayan, toplumda kabul görmeyen kişilere harcaması veya söyledikleri saçmalıklar yüzünden kaybedilen tazminat davalarına yatırması doğru mudur?