AKİF EKİCİ

26. Dönem Gaziantep Milletvekili

Sağlığımızı tehdit eden Nişasta Bazlı Şeker üretiminin ve kullanımının artmasına ilişkin


 

              TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim. 04.02.2011

 

 

                                     Akif EKİCİ

                                 Gaziantep Milletvekili

 

Dünyanın en büyük 4. şeker pancarı üreticisi olan ve sahip olduğu üretim kapasitesi ile dünyaya şeker ihraç edebilecek konumda olan ülkemizde, daha ucuz olduğu için genetiği ile oynanmış mısırdan elde edilen nişasta bazlı şeker (NBŞ) üretiminin ve kullanımının sürekli arttırılması, halk sağlığının büyük lobilerin kâr amaçlarına feda edildiğinin açık kanıtıdır.


Kansere, kalp hastalıklarına, karaciğer yetmezliğine davetiye çıkaran, tokluk hissi vermediği için obeziteye yol açan NBŞnin AB ülkelerinde yasaklanmasına rağmen Türkiyedeki üretim ve kullanımının mahkeme kararlarına rağmen Bakanlar Kurulu kararlarıyla sürekli arttırılması kamuoyunun tepkisine neden olmaktadır.


Konuyla ilgili olarak;


1. Türkiyede NBŞ üretim kotası 2003-2009 yılları arasında yıllar itibariyle nedir? Aynı dönem için NBŞ üretim kotası ABD ve AB ülkelerinde ne kadardır?


2. Birçok kronik hastalığa ve obeziteye davetiye çıkaran NBŞnin üretiminin mahkeme kararlarına rağmen arttırılmasının nedeni nedir?


3. Türkiyede gıda maddelerinde NBŞ kullanımına ilişkin uygulanan bir kota var mıdır? Bu kota neye göre ve nasıl belirlenmektedir?


4. Ülkemizde gazlı içeceklerde kullanılan NBŞ oranı nedir? Bu oran AB ülkelerinde ve ABDde ne kadardır?


5. Çocukların tükettiği gıdalarda kullanılan NBŞ oranı nedir? Bu oran AB ülkelerinde ve ABDde ne kadardır?


6. Halk sağlığı üzerindeki zararları bilinen NBŞ üretiminin Bakanlar Kurulu kararlarıyla sürekli arttırılmasında, NBŞ üretiminde tekel konumunda olan ve AKPye yakınlığı ile bilinen Ülker grubunun etkili olduğu şeklindeki iddialar doğru mudur?


7. Ülkemizde her üç kişiden birinin obez olduğu ve Sağlık Bakanlığının “Obeziteyle Mücadele Eylem Planı” hazırladığı göz önünde bulundurulduğunda, obeziteye yol açan NBŞ üretiminin Bakanlar Kurulu kararıyla sürekli arttırılması çelişki oluşturmuyor mu?