AKİF EKİCİ

26. Dönem Gaziantep Milletvekili

Filistin katliamına ilişkin

               TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. 07.01.2009

Saygılarımla.                                                                        

 

                                   Akif EKİCİ
                              Gaziantep Milletvekili
                         

İsrail, 27 Aralıkta ağır hava bombardımanı ile başlattığı “Dökme Demir” operasyonunu 4 gün önce kara harekâtıyla genişleterek insanlık dışı saldırılarına devam etmektedir. Uluslar arası anlaşmaları ihlal ederek ve orantısız güç kullanarak sözde Hamasa karşı yürütülen bu acımasız askerî operasyonun 11. gününde çoğu sivil ve çocuk olmak üzere ölen Filistinlilerin sayısı 550yi aşmış, yaralı sayısı ise yaklaşık 2700e ulaşmıştır. Önümüzdeki günlerde temel gıda maddeleri, tıbbi malzeme, ilaç yetersizliği nedeniyle ölümlerin daha da artacağı, tahmin edilmektedir.


Bugüne kadar bu acımasız saldırılara karşı gösterilen tepkiler yetersiz kalmış, Filistin halkının bir anlamda yok edilişini karşısında etkili ve sonuç getirecek girişimler ortaya konulamamıştır.

 

Konuyla ilgili olarak;

 

1. Bu operasyonun başlamasından kısa bir süre önce Ankarayı ziyaret eden İsrail Başbakanı Ehud Olmertin halen devam etmekte olan askeri harekâtla ilgili olarak tarafınızı bilgilendirdiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu görüşmenin içeriği nedir?


2. Saldırıların başladığı günden bu yana bölgeye yapılan insani yardımların türü ve miktarı nedir? Yapılan bu yardımlara İsrail tarafından yapılan bir müdahale var mıdır?

3.
Tam bir insanlık dramına dönüşen bu saldırıları bir an önce durdurmak hususunda, Birleşmiş Milletleri (BM) göreve çağırmak için, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi olarak Türkiyenin atabileceği adımlar nelerdir? Birleşmiş Milletleri göreve çağırmak için yapılan somut çalışmalar nelerdir?


4. İsrailli yetkililer Gazzedeki insanlık dışı saldırılarını meşrulaştırmak için, bu saldırılarla Türkiyenin terörle mücadelesi arasında bağıntı kurmaya çalışmaktadırlar. Bu durum ülkemizin teröre karşı yıllardır sürdürdüğü haklı mücadeleye de zarar vermektedir. Bu konuda İsraile bir nota vermeyi düşünüyor musunuz?

5. Türkiye ile İsrail arasında yapılan askeri ve ticari anlaşmalar nelerdir? Toplam tutarı nedir? İsrail üzerinde baskı oluşturmak amacıyla bu anlaşmaları gözden geçirmeyi düşünüyor musunuz?

6.
Dünyayı ayağa kaldıran bu operasyonlara tepki olarak İsraille diplomatik ilişkileri askıya almayı düşüyor musunuz?