AKİF EKİCİ

26. Dönem Gaziantep Milletvekili

Kredi kartı borçlarına ilişkin

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.


Saygılarımla. 20.01.2009

                                      Akif EKİCİ

                                   Gaziantep Milletvekili

AKP grup toplantısında, “kredi kartı mağduru lafını kabul etmiyorum” diyen Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğanın bu sözleri tüketici dernekleri ve kamuoyunun büyük tepkisine neden olmuştur.

Tüketici Derneklerinin yapmış olduğu açıklamalar sonucunda ulusal basınımızda yer alan haberlerde; dünyanın en yüksek kredi faizinin Türkiyede ödendiği, Yargıtayın kredi kartları konusunda tüketiciler lehine verdiği kararlara rağmen halen kredi kartı aidatlarının ve faizinin tüketicilere ödetildiğine değinilmektedir. Söz konusu haberlerin devamında, AKPnin iktidara geldiğinde yasal takipteki kart borçlusu 3 bin 407 kişiyken, uygulanan yanlış politikalar nedeniyle yasal takipteki kart borçlusu sayısının 600 bin kişiye ulaştığına ve bu artışın yüzde 18 bin oranında olduğuna yer verilmektedir.

Konuyla ilgili olarak;

1. 2002-2008 yıllarında, yıllar itibariyle, ülkemizde toplam kaç kredi kartı kullanıcısı vardır? Kullanımda olan kredi kartı toplamı nedir?

2. Bu tarihler arasında bu kartlara bağlı olarak yapılan harcama miktarı ve kullanılan nakit kredi tutarı nedir?

3. Yine aynı yıllar arasında yıllara göre yasal takipteki kart sayısı ve bu kartların toplam borç miktarı nedir?

4. Dünyanın en yüksek kredi faizinin Türkiyede ödendiği iddiası doğru mudur? Kredi kartlarına uygulanan faiz miktarında OECD ülkeleri ortalaması nedir?

5. Yüksek orandaki kredi kartı faizlerinin düşürülmesine ve kredi kartı ile bireysel kredi borçlarına ilişkin yeni bir yapılandırmaya yönelik bir çalışmanız var mıdır? Kapsamı nedir?

6. Vatandaşlarımızın kredi kartı kullanımı konusunda bilinçlendirilmesi için yürütülen bir çalışma var mıdır? Açıklayınız.