AKİF EKİCİ

26. Dönem Gaziantep Milletvekili

Deniz Feneri Derneği davasının dosyasının neden gelmediğine ilişkin

          TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Sayın Mehmet Ali Şahin tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.


Saygılarımla. 04.02.2009

 

    

                                             Akif EKİCİ

                                       Gaziantep Milletvekili

        

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, 7 Ekim 2008 tarihinde Almanyadaki Deniz Feneri Derneği davası dosyasının resmen istendiğini açıklamıştır. Açıklamasının devamında da, “Zannediyorum önümüzdeki birkaç gün içinde o dosya ilgili Cumhuriyet Savcılığımıza intikal eder." demiştir. Aradan geçen 4 aya rağmen söz konusu dosya hâlâ Türk makamlarına ulaşmamıştır.

 

Geçtiğimiz günlerde ise, Deniz Feneri Derneğinin, Çanakkalenin Bayramiç ilçesine bağlı Aşağışapçı köylülerine, 2002 yılında 200er milyon lira para verdiğine ilişkin makbuz düzenlemesine karşın paraları köylülere dağıtmadığı yönündeki iddialar medyaya yansımıştır.

        

Konuyla ilgili olarak;

 

1. Ankara Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma için büyük önem taşıyan Almanyadaki Deniz Feneri davası dosyasının bir türlü Türkiyeye gelmemesinin nedeni nedir? Konuyla ilgili süreci hızlandırmak için ne gibi girişimlerde bulunulmuştur?

 

2. Söz dava dosyasında isimleri sıkça geçen bürokratların hükümete yakın isimler olması nedeniyle dava dosyasının Türkiyeye gelmesinde gecikme yaşandığına dair iddialar doğru mudur?

 

3. Daha önce benzer şekilde yurt dışından dava dosyası istenmiş midir? İstendi ise bu dosyalar Türkiyeye ne kadar sürede ulaşmıştır?

 

4. Deniz Feneri Derneğinin 2002 yılında Aşağışapçı köylülerine 200er milyon lira para verdiğine ilişkin makbuz düzenlemesine karşın paraları köylülere dağıtmadığına dair iddialar hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır?