AKİF EKİCİ

26. Dönem Gaziantep Milletvekili

Tekstil sektörünün sorunlarına ilişkin


            TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.


Saygılarımla. 22.04.2009

 

                                    Akif EKİCİ

                                Gaziantep Milletvekili

 

Yapılan araştırmalar, tekstil sektörünün 3 milyona yakın vatandaşımıza istihdam sağlayarak 10 milyon insanın karnını doyurduğunu göstermektedir. Ekonomiye ve istihdama sağladığı hayati katkılar bu derece açıkken, Çine uygulanan kotaların kaldırılması, “Tekstili Çine bırakalım” zihniyeti ve mali küresel krize zamanında ve etkili önlemler alınmaması nedeniyle kaderine terkedilmiştir.

Diğer yandan feryadını bir türlü duyuramayan, Hükümet kanadında sorunlarını ciddiye alacak ve önlemler geliştirecek muhatap bulamayan tekstil sektörünün önde gelenleri çareyi 21 Nisan 2009 tarihli gazetelere ilan vermekte bulmuşlardır. Başbakana yazılan açık bir mektup niteliği taşıyan söz konusu ilanda yer alan: "Makineler yalan söylemez… İşletmelerde izinlerin tamamı kullanılmış, işten çıkarılan işçiler kıdem tazminatlarını ve işsizlik ücretlerini de tükettiler. Şimdi yokluk ve yoksulluk ile karşı karşıyalar. Milyarlarca dolarlık makineler ve fabrikalar çürümeye terk edilmiş, hurdaya dönüşüyor… Rakip ülkeler sanayiyi sıfır faizle teşvik ediyor… Yüksek sigorta primi, yüksek vergi, yüksek enerji fiyatları ve yanlış teşvik politikaları ile bu sorunların çözülmesi mümkün değildir.” ifadeleri adeta tekstil sektöründen yükselen feryadın açık bir yansımasıdır.

Konuyla ilgili olarak;

 

1. Ülke ekonomisi için yarattığı katma değer ve istihdamın büyüklüğü de dikkate alınarak, tekstil sektörünün içinde bulunduğu durumdan kurtarılması için alınacak ivedi önlemler nelerdir?

 

2. Vazgeçilen tekstil sektöründe yaşanan sorunlar nedeniyle işini kaybeden yüz binlerce insanımızın yeni alanlarda istihdamı konusunda yapılan bir çalışma var mıdır?

 

3. Kabinede yer alan bir bakanınızın tekstili Çine bırakalım ifadesi nedeniyle, Türk sanayicisinden özür dilmeyi düşünüyor musunuz?

 

4. Diğer ülkelere bırakmayı düşündüğünüz başka sektörlerimiz var mıdır?