AKİF EKİCİ

26. Dönem Gaziantep Milletvekili

Sanayide indirimli elektrik tarifesinin neden uygulanmadığına ilişkin

        
            TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.


Saygılarımla. 22.04.2009

 

                                    Akif EKİCİ

                              Gaziantep Milletvekili

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 13 Mart 2009 tarihinde Eskişehirde düzenlediği mitingde 4. ekonomik tedbir paketini açıklamıştı. Söz konusu tedbir paketi; üç ay süreyle 150 metrekarenin üstündeki konutta KDV, otomotiv, beyaz eşya ve elektronik eşya için de ÖTV indirimini kapsamakta, sanayide indirimli elektrik tarifesinin hafta sonu ve resmi tatillerde uygulanmasını öngörmekteydi.

Ancak, 16 Mart 2009 tarihli Resmi Gazetenin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren 4. ekonomik tedbir paketi, söz konusu alanlarda KDV ve ÖTV indirimlerini kapsamakla birlikte, sanayicilerin kullandığı indirimli elektrik tarifesinin hafta sonlarına ve tatil günlerine yayılmasına ilişkin düzenlemeye yer vermemiştir.


Konuyla ilgili olarak;

 

1. Sayın Başbakan, sanayide uygulanan indirimli elektrik tarifesinin hafta sonu ve resmi tatillerde uygulanacağı yönündeki açıklamayı hangi çalışmaya istinaden yapmıştır?


2. Özellikle kriz döneminde sanayicimize can suyu niteliği taşıyan ve istihdama da katkı sağlayacak olan bu uygulama 4. ekonomik tedbir paketi kapsamında neden hayata geçirilmemiştir?


3. Ekonomik kriz ve yüksek enerji fiyatları nedeniyle tarihindeki en büyük yıkımı yaşayan Türk Sanayisinin yeniden üretebilir duruma getirilmesine büyük katkı sağlayacak olan indirimli elektrik tarifesinin, hayata geçirilmesi için yapılan somut bir çalışma var mıdır? Var ise hangi aşamadadır? Ne zaman uygulamaya geçecektir?


4. Seçim meydanlarında bahsedilen, sanayide kullanılan indirimli elektrik tarifesinin hafta sonlarında ve tatil günlerinde de geçerli olacağına ilişkin beyanlar AKP Hükümetinin tozlu raflara kaldırdığı vaatlerinden biri olarak mı kalacaktır?


5. Art arda açıklanan ekonomik tedbir paketlerinin bu güne kadar krizin aşılması için sanayimize ciddi bir katkı sağlamadığı eleştirileri ağırlıktadır. Özellikle sektör bazında teşviki de kapsayacak kalıcı ve etkili bir önlem paketi düşünüyor musunuz?