AKİF EKİCİ

26. Dönem Gaziantep Milletvekili

Domuz gribine ilişkin

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayip ERDOĞAN tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

Saygılarımla. 28.04.2009

   Akif Ekici

                                  Gaziantep Milletvekili

Amerika Kıtasında ortaya çıkan domuz gribi salgını kısa bir süre sonra Avrupada görülmüş ve diğer ülkelere yayılma tehlikesi taşımaktadır. Son açıklanan verilere göre sadece Meksikada ölü sayısı 149a çıkmış, söz konusu grip nedeniyle yüzlerce kişi hastanede tedavi görmektedir. Dünya Sağlık Örgütü de konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda, salgının çok ciddi olduğu, virüsün evrim geçirmesiyle birlikte halk sağlığı açısından büyük bir tehlike yaratacağı uyarılarına yer vermektedir.

Türkiyede henüz görülmeyen bu hastalık; turizm faaliyetleri sonucu her yıl salgının görüldüğü ülkelerden milyonlarca turistin ülkemize gelmesi nedeniyle Türkiye için de ciddi bir risk oluşturmakta ve tedirginliğe neden olmaktadır.

Konuyla ilgili olarak;

1. Türkiyede kaç tane domuz çiftliği vardır? Bu çiftliklerde bulunan domuzları virüs taşıyıp taşımadığına ilişkin çalışma yapıldı mı? Domuz gribi virüsü bulundurduğu için karantinaya alınan çiftlik var mıdır?

2. Hastalığın yayılma biçimi, belirtileri ve tedavi yöntemiyle ilgili vatandaşlarımızı bilgilendirmek ve bilinçlendirmek için yapılan bir çalışma var mıdır?

3. Söz konusu hastalığın özellikle yaşlıları ve çocukları tehdit etmesi nedeniyle kreşlerde, okullarda ve diğer toplu yaşam alanlarında salgının etkisini önlemeye yönelik farklı bir çalışma yapılacak mıdır?

4. Domuz gribi hastalığına karşı ülkemiz hastaneleri personel, ekipman ve ilaç açısından yeterli midir? Alınan ek önlemler var mıdır?

5.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Kuş Gribi, Domuz Gribi gibi toplumsal risk taşıyan hastalık türleriyle mücadele konusunda ayrılan kaynak miktarı nedir? Bu konuda bu güne kadar kaç personel eğitilmiştir? İllere göre dağılımı nedir?