AKİF EKİCİ

26. Dönem Gaziantep Milletvekili

Yükseköğrenim kredisine ilişkin


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Hüseyin ÇELİK tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.12.11.2007

 

                                         Akif EKİCİ

                                    Gaziantep Milletvekili

İşsizliğin yüksek olduğu ve çok sayıda üniversite mezunu insanımızın boşta gezdiği bir memlekette yaşıyoruz. Vatandaşlarımız çocuklarını ilköğretim ve lisede okuturken bile maddi açıdan çok zorlanıyorlar. Üniversite döneminde ise devletin verdiği kredi ile zar zor okuyorlar. Bu alınan krediler de yeterli değildir. Asıl sorun üniversiteden mezun olduktan sonra başlıyor. İş bulamadığı halde devlet verdiği kredinin ve bursun geri ödenmesini istiyor. Ödeyemeyenleri ise icra takibine alıyor.


1.
Devletin verdiği 150 YTLlik yükseköğrenim bursunun, öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeye ulaştırılması için bir çalışmanız var mı?
2.  Henüz kendilerini geçindirecek sabit bir gelir elde edemezken öğrencilik döneminde almış olduğu bursun talep edilmesi, ödemeyene gecikme cezasının uygulanması bu kişilerin mağdur olmasına neden olmaktadır. Uygulamadan doğan mağduriyetin giderilmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır?