AKİF EKİCİ

26. Dönem Gaziantep Milletvekili

Marmaris'te açılacak manganez madeninin etkilerine ilişkin


           TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Orman Bakanı Sayın Veysel EROĞLU tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 15.04.2008


                                             
Akif EKİCİ
                                        Gaziantep Milletvekili


Muğla İl tarım Müdürlüğü'nün raporu, marmaris Osmaniye'de açılması planlanan manganez madeninin bölgede çevre kıyımına yol açacağını gösteriyor. Bölgede, sadece yol açılması için 900'e yakın kızılcam kesildi.

Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı'ndan gerekli izinleri alınan maden nedeniyle 19 bin 320 kızılçamın kesileceği, bunun 10 yıllık dönemde 1 milyon 932 bin kg çam balının üretimini engelleyeceği ve 15 milyon 456 bin YTL zarara neden olacağı belirlendi.

Ayrıca 13 bin zeytin, 1000'er incir ve armut ile 500 elma ağacı ve cip safari turlarının da madenin yaratacağı tozdan olumsuz etkileceği vurgulandı.

Yapılan araştırmada ortaya çıkan raporda şu çarpıcı ifadeler yer aldı:
- Ocak için yol açılması çalışmalarında bugüne kadar 900'e yakın kızılçam kesildi.
- Madenin çıkarılması düşünülen alanlarda koruma altındaki "andız" ağaçları bulunuyor. Ayrıca, bölge ekonomisine katkı sağlayan defne, kekik, adaçayı ve karabaş gibi şifalı bitkilerin yanısıra bal arılarını besleyen yabani çilek, harnup (keçiboynuzu) ve püren bitkisi yoğunlukta yetişiyor.

Bu doğa katlimaı IMF yaptırımları gereği uygulanan tarım politikalarının da bir sonucudur.

1. AKP orman her yerde yetişir sözünü söyleyerek, sürekli orman katliamı yapmakta. Bu kızılçam ağaçlarının 50 yılda yetiştiği göz önüne alınırsa yapılan doğanın yok edilmesi değil midir?
2. Bu kızılçamların kesimi sonucunda aracılık yaparak geçimini sağlayan insanların iş sahaları kapanacak ve dünyaca ünlü kızılçam üretimi zarar görecektir. Bu üreticilerin kaybı ve istahdamı nasıl sağlanacaktır?
3. Küresel ısınmadan söz edilen bu dönemde, bu ağaç katliamı ve doğaya zarar veren politikaların desteklenme sebebi nedir?
4. Yapılan araştırmada ortaya çıkan sonuçlara göre, yöredeki 12 mahalleye su temin eden 80 m. derinliğindeki kuyu kirlilik tehdidi altında. Buraların su ihtiyacını nasıl karşılamayı düşünüyorsunuz?
5. Araştırmaya göre bu katliamdan turizm de olumsuz etkilenmekte. Yapılan safari (cip-yaya) turlarından geçimini sağlayan insanları nasıl istihdam edeceksiniz?