AKİF EKİCİ

26. Dönem Gaziantep Milletvekili

Kirlilikten etkilenen deniz ürünlerinin insan sağlığına etkilerine ilişkin


            TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Sayın Recep Akdağ tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim. 02.12.2009

                              Akif EKİCİ

                                Gaziantep Milletvekili

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi tarafından Hacettepe Üniversitesine yaptırılan araştırmanın sonucu Marmara ve Karadeniz'de tutulan balıklar ile midye, kalamar, karides gibi diğer deniz canlılarında “ağır metal” bulunduğunu ortaya koymuştur.

Bu denizlerimizde yaşayan ve sanayi atıklarıyla beslenen deniz canlılarını tüketen vatandaşlarımızın karaciğer kanseri ve böbrek yetmezliği gibi risklerle karşı karşıya oldukları bilim adamları tarafından ifade edilmektedir.

Hormonlu sebze ve meyveler, genetiği değiştirilmiş gıdalar nedeniyle neyle besleneceği, ne tüketeceği konusunda alternatifi azalan vatandaşlarımız, deniz ürünlerinde ortaya çıkan ve kansere yol açan ağır metal bulguları sonucu iyice çıkmaza girmiştir.

Konuyla ilgili olarak;

1.   Ülkemizde bir yılda ortalama kaç vatandaşımız kansere yakalanmaktadır? Bu vakalardan ne kadarı ağır metal içeren balıkların tüketilmesi sonucu meydana gelmiştir?

2.   Marmara ve Karadenizde yaşayan ve tüketilen balıklardan hangileri insan hayatını tehlikeye sokacak yükte metal taşımaktadır?

3.   Ağır metal taşıyan balık ve deniz ürünleri konusunda halkımızı uyarmak ve bilgilendirmek için yürüttüğünüz somut bir çalışma var mıdır?

4.
Yapılan araştırma, kontrolsüz bir şekilde doğaya bırakılan sanayi atıklarının normalde insan sağlığı için çok önemli faydaları bulunan deniz mahsullerini birer ölüm makinesi haline getirdiğini göstermektedir. Bu anlamda, araştırma sonuçlarını ilgili kurumlarla paylaşıp, sanayi atıklarının kontrolü ve denizlerimizin temizlenmesi ile ilgili koordineli bir çalışma yapmayı planlıyor musunuz?