AKİF EKİCİ

26. Dönem Gaziantep Milletvekili

İstanbul'daki bir arazinin değerlendirilmesiyle ilgili iddialara ilişkin


             TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Beşir ATALAY tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 27.06.2008


                                     Akif EKİCİ
                               Gaziantep Milletvekili


İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Başbakan R. Tayyip Erdoğan'ın damadının Genel Müdür Vekili olduğu GAP İnşaat Yatırım ve Dış Ticaret A.Ş.'ye TOKİ Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığının mülkiyetindeki, Üsküdar Burhaniye Mahallesi ve Boğaziçi köprüsü yakınındaki 95 dönümlük araziyi 120 villa yapması için vermiştir. Kısmen 1. derece, kısmen de 3. derece doğal sit alanı içerisinde bulunan ve Boğaziçi silüetine sahip arazi İstanbul Büyükşehir Belediyesi Nazım İmar Planına göre %45,61'i yeşil alan geri kalan kısımdan ise yönetici merkezi ve konut alanı olarak çıkmıştır. Bu mevkide bina yüksekliğine ancak 2 kat müsaade edilmekte iken, Emlak Konut'un itirazı üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi yeşil alan miktarını %36.47'ye düşürmüştür. 5000 metrekarelik bölüm dini tesis alanı olarak ayrılmış, kat yüksekliği de 3 kat olarak kabul edilmiştir. Söz konusu arazi daha önce 2 defa ihaleye çıkartılmış fakat verilen teklifler yeterli görülmediği için bu firmalara verilmemiştir. Bu süreçten 2 hafta sonra yapılan pazarlığa sadece GAP İnşaat Firması katılmış ve TOKİ ile anlaşılmıştır.

1. Başbakan R. Tayyip Erdoğan'ın damadı olması nedeniyle, Berrak Albayrak'ın Genel Müdür Vekili olduğu inşaat firmasına tek firma olarak girdiği pazarlıkta bu arazinin verilmesi bir ayrıcalık değil midir?
2. Yeşil alan miktarında yapılan değişiklik ve kat yüksekliğinin arttırılması ile ilgili Nazım İmar Planında neden değişiklik yapılmıştır?
3. Bu konuda kusuru olanlar hakkında bir inceleme yaptırmayı düşünüyor musunuz?