AKİF EKİCİ

26. Dönem Gaziantep Milletvekili

Sokakta yaşayan çocukların sorunlarına ilişkin


            TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. 12.01.2010


Saygılarımla.

 

 

                                  Akif EKİCİ

                            Gaziantep Milletvekili

 

Dilenmediği gerekçesiyle öldüresiye dövülen ve yoğun bakımda ölüm kalım savaşı veren 5 yaşındaki Bedrettinin dramı kamuoyunda geniş yankı bulmuş ve sokak çocukları ile ilgili sorunları bir kez daha gündeme taşımıştır.


Ailelerinden ayrılarak sokaklarda yaşamlarına devam etmek zorunda kalan çocukların sayıları hakkında sağlıklı bilgiye kamuoyu sahip değildir. Devletin rakamları ile çoğu kez bu konuda çalışan gönüllü sivil organizasyonların rakamları arasında ciddi farklılıklar bulunmaktadır.


Konuyla ilgili olarak;


1. Ülkemizde 24 saatlik yaşamsal zamanı sokakta geçiren, ailelerinden kopuk, sokakları kendisine mekân edinen çocuk sayısı kaçtır? Bu çocuklardan kaçı zorla dilendirilmektedir? Bu sayının son 8 yılda illere ve yıllara göre dağılımı nedir?


2. Çocukları zorla dilendiren çetelerin tamamıyla yok edilmesine yönelik bugüne kadar yapılan somut bir çalışma var mıdır? Var ise son 8 yılda kaç çocuk bugüne kadar sokaktan ve dilenci çetelerden kurtarılarak topluma kazandırılmıştır? Bu çocukları kullanan kaç çete çökertilmiş ve kaç çete üyesi tutuklanmıştır?


3. Türkiyedeki rehabilitasyon merkezleri, yetimhaneler, yetiştirme yurtları, çocuk evlerinin toplam kapasitesi ne kadardır? Sokak çocuklarının sayısı ile kıyaslandığında bu kapasite yeterli midir?

Ailesel bağları devam eden ve aile bütçesine katkıda bulunmak ya da kendi masraflarını karşılamak amacıyla günün büyük bölümünü sokakta çalışarak geçiren çocuk sayısı kaçtır?

 

4. Son 8 yılda çocuk istismarı nedeniyle korunmaya muhtaç kaç çocuğun ailesiyle velayet ilişkisi bitirilmiştir? Çocuk istismarını önlemede en etkin yaptırım yolu olan bu yöntemi devletin uygulayamadığı veya uygulasa bile bu çocukları koruyamadığı iddiaları doğrumudur? Açıklar mısınız?


5. Bir şekilde ailesinden kaçarak sokak çetelerinin eline düşen, sokakta yaşayan veya aileleri tarafından sokakta çalıştırılan çocukların genellikle çok çocuklu ailelerden geldikleri bilinmektedir. Bu gerçek göz önünde bulundurulduğunda “en az 3 çocuk” isteğinizde ısrar etmeyi düşünüyor musunuz?