AKİF EKİCİ

26. Dönem Gaziantep Milletvekili

Demiryollarındaki çalışmalara ilişkin


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım tarafından sözlü olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 11.02.2008

                                          Akif EKİCİ

                                      Gaziantep Milletvekili

Demiryolları ile seyahat, kaza riski az olduğu için pek çok vatandaşımız tarafından tercih edilmektedir. Ama son yıllarda meydana gelen kazalarla bu durumun tersi bir tablo ortaya çıkmıştır. Hızlı tren projesini eski altyapı üzerine monte etmeye çalışan Hükümet, tarihin en büyük tren kazalarından birine sebep olmuştur. 22 Temmuz 2004te Pamukovada meydana gelen kaza sonucunda 41 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı. Kütahyada meydana gelen kazada da 9 vatandaşımız hayatını kaybetti. Her tren kazasının ardından, teknik mazeretler yaratılmaya çalışılıyor ya da fatura makinistlere kesilmek isteniyor. Kütahyadaki kazanın ardından da aynı senaryolar yazıldı.

1. 2002 yılından beri demiryolları ile ilgili yapılan çalışmalar ne aşamadadır? Yeni yapılan demiryolu var mıdır? Eski demiryolu ağının yüzde kaçlık diliminde yenileme ve bakım çalışması yapılmıştırı?

2. Demiryollarındaki personel sayısının yaklaşık 42 binden 30 binlere kadar gerilediği söylenmektedir. Bu konudaki son durum nedir?

3. Hükümetin Devlet Demiryollarını 2009 yılında satacağı yönünde haberler basında yer almaktadır. Bu haberlerin doğruluk payı nedir?

4. Önümüzdeki dört yıllık sürede demiryollarının iyileştirilmesi için yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi verir misiniz?