AKİF EKİCİ

26. Dönem Gaziantep Milletvekili

Eurovision Şarkı Yarışmasına Ermenistan adına katılacak gruba ilişkin


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. 17.12.2008

Saygılarımla. 

                                         Akif EKİCİ
                                   Gaziantep Milletvekili


1956 yılından beri düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışmasının amacı farklı kültürleri bir araya getirmek ve yeni diyaloglara kapı açmaktır.

2009 yılında 54. gerçekleştirilecek olan Eurovision Şarkı Yarışmasında Ermenistanı Amerikalı Ermeni heavy metal grubu System of a Down'ın temsil edeceği haberleri ulusal basınımızda geniş yer bulmuştur. Bu haberlerin devamında, söz konusu grubun seslendireceği şarkıda sözde Ermeni Soykırımını anlatma şartıyla yarışmaya Ermenistan adına katılmayı kabul ettiği iddialarına yer verilmektedir.

Adı geçen grup daha önce seslendirdiği ‘Holy Mountains (Kutsal Dağlar) isimli şarkısında 'soykırım' iddialarını Türklere küfür içeren şarkı sözleriyle işlemiş, aynı şarkının klibinde Atatürke hakaret eden görüntülere yer vermiş ve verdiği bir yurtdışı konser biletlerine, ‘Köpekler ve Türkler giremez yazdırmıştır.

Son dönemlerde ülkemiz ile Ermenistan arasında Cumhurbaşkanlığı düzeyinde yaratılan diyalog kamuoyunun bilgisi dahilindedir

Konuyla ilgili olarak;

1. Söz konusu grubun sözde Ermeni soykırımı iddialarını içeren bir şarkı ile Eurovision Şarkı Yarışmasına katılmaması için EBUya (Avrupa Yayın Birliği) yapılan bir başvuru var mıdır? Bu konuda alınan somut önlemler nelerdir?

2. 2009 Eurovision şarkı yarışmasında Ermenistanı; Türkiyeye, Türk Ulusuna ve Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Atatürke çirkin saldırılarda bulunan bir grubun temsil etmesi, yarışmaya katılan parçanın sözlerinde sözde Ermeni soykırımı iddialarının yer alması nedeniyle Ermenistan hükümeti nezdinde yapılan bir girişim var mıdır? Kabul edilemez bu durum için ne tür bir yaptırım uygulanması düşünülmektedir?

3. Eurovision Şarkı Yarışmasına katılacağı iddia edilen bu parça ile bir anlamda EBU üyesi ülkelere ve ülke halklarına sözde Ermeni soykırımı iddiaları oylatılmış olmayacak mıdır?

4. Bu parçanın Eurovision Şarkı Yarışmasına birinci olması, sözde Ermeni soykırımını iddialarını her fırsatta ve zeminde dile getiren odakları cesaretlendirmeyecek midir?

5. 1915 olayları hakkındaki yorum farklılıklarının giderilmesini sağlamak amacıyla kurulması planlanan Ortak Tarih Komisyonu (OTK) ile ilgili son gelişmeler nelerdir?