AKİF EKİCİ

26. Dönem Gaziantep Milletvekili

Mercedes firmasının Türkiye'de kamu görevlilerine dağıttığı rüşvet iddialarına ilişkin


                TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. 08.04.2010


Saygılarımla.

 

                                    Akif EKİCİ

                               Gaziantep Milletvekili

 

Mercedes-Benzin üreticisi Alman Daimler şirketinin, 1998–2008 yılları arasında resmi ihaleleri almak için, Türkiye dâhil 22 ülkede “kamu yöneticilerine” rüşvet verdiğini kabul etmesi tüm dünyada büyük yankılara neden olmuş ve skandalda adı geçen ülkelerde soruşturmalar açılmıştır. Ancak bu haberin basında yer almasından bu yana 2 hafta geçmesine rağmen Türkiyede yetkili ağızlardan ne bir açıklama yapılmış, ne de inceleme başlatıldığına dair bilgi verilmiştir.

 

En son kabineden 4 bakanın kullandıkları makam araçlarının henüz 4 yıllık olmasına rağmen 2010 model “Mercedes S” serisi ile yenilendiğine ilişkin haberler geçtiğimiz aylarda basına yansımıştı. Sık sık makam araçlarının yenilendiği Türkiyede, Alman Daimler şirketinin kimlere ne kadar rüşvet dağıttığının açıklanmaması, soruşturma açılmaması, iktidarın bu skandalı âdeta görmezden gelme tavrı haklı tepkilere neden olmaktadır.


Konuyla ilgili olarak;


1. 1998–2008 yılları arasında; Alman Daimler firmasından kaç adet araç satın alınmıştır? Bu araçlar hangi kamu kurumlarında veya belediyelerde kimler için alınmıştır? Bunlar için ne kadarlık ödeme yapılmıştır?


2. Daimlerden araç alan bu kamu görevlilerinden ya da belediye başkanlarından hangilerine ne kadar rüşvet verilmiş, lüks hediyeler dağıtılmış veya lüks yurt dışı gezilerine götürülmüştür?


3. Daimler şirketinin sadece rüşvet ödemeleri için rüşvet verdiği ülkelerdeki bankalarda 200 hesap açtığı söylenmektedir. Bu şirketin Türkiyede kaç hesap açtığının ve bu hesaplardan kimlere, ne kadar para transfer edildiğinin saptanması için bir çalışma başlatıldı mı?


4. Skandalın patlak vermesinin ardından, şirketin rüşvet verdiği hemen hemen tüm ülkelerde ciddi soruşturmalar açılmasına rağmen, AKP iktidarının bu konuda sessiz kalmasının ve hâlâ bir soruşturma açılmamasının nedeni nedir?