AKİF EKİCİ

26. Dönem Gaziantep Milletvekili

Ekici'den Dünya Kadınlar Günü Mesajı


Ekici, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, tüm zorluk ve engellemelere karşı, şefkatleri, zekaları, çalışkanlıkları ve üretkenlikleriyle iş hayatından, siyasi ve sosyal hayata kadar her alanda vazgeçilemeyecek katkılar sağlayan, geleceği şekillendiren kadınlara teşekkür etti.

Atatürk döneminde kadınların siyasetteki ağırlığı ile Türkiye'nin dünyada ikinci sırada yer alırken bugün 163. sırada bulunduğunu ifade eden Ekici, şunları kaydetti:

"Kadınlarımızın yüzde 58'i aile içi şiddete maruz kalmakta, yüzde 47'si cinsel istismara uğramaktadır. Kadın-erkek eşitliği konusunda Türkiye 134 ülke arasında 126'ncı sıradadır. İçinde bulunduğumuz teknoloji ve bilgi çağında ülkemizde okuma-yazma bilmeyen kadın sayısı 4 milyonun üzerindedir. Ekonomik ve örfi nedenlerle çocuk yaşta evlendirilen kızlarımızın sayısı 5.5 milyona yaklaşmıştır. Türkiye'de kadınlar hala ayrımcılık, taciz ve tecavüzle karşı karşıya kalmakta, töre cinayetlerine kurban gitmektedir. Ulu önder Atatürk'ün kadına verdiği değer ve Türk kadınına modern hayatta hak ettiği yeri sağlamak için yaptığı devrimleri göz önünde bulundurduğumuzda bu tablo içimizi acıtmaktadır.

İktidar partisinin ve Başbakan'ın aksine, CHP'nin her bir mensubu kadın erkek eşitliğine inanmaktadır. İktidara geldiğimizde de kadın-erkek eşitliğinin sağlanması ve kadınlarımızın her alanda hak ettikleri yeri almaları için hem bütün yasal düzenlemeleri yağacağız, hem de pratikte uygulanmasını sağlayacağız. Çocuk yaşta evliliklerin önüne geçmek için verdiğim evlilik yaşını 18'e çıkaran kanun teklifi ile sosyal desteklerin doğrudan kadına verileceği 'Aile Sigortası Projemiz' bu vaatlerimizin en somut örnekleridir. Sosyal demokrasinin evrensel prensiplerini benimsemiş bir parti olarak biz, kadınlarımızın iş, siyaset ve sosyal yaşamda daha aktif rol almaları için her türlü mücadeleyi sonuna kadar vereceğiz."